Voice search: Zit er toekomst in deze technologie?



In het huidige digitale tijdperk is online marketing niet weg te denken. Voice search mogen we zeker ook niet vergeten. Meer en meer mensen maken gebruik van spraakgestuurde zoekopdrachten. Experts geloven erin dat in 2022 meer dan 50% van de zoekopdrachten via voice search zal zijn. De opkomst van Google Home heeft hierop een groot effect. Voordat je een website optimaliseert aan voice search is het eerst belangrijk om te weten wat het precies is. In deze blog gaan we toelichten wat voice search is en hoe je dit moet implementeren op je website.

Wat is voice search?

Google voice search is een technologie waarbij gebruikers zoekopdrachten uitvoert op basis van spraakherkenning. Je kent het wel, je wilt iets opzoeken op Google en besluit daarom om het in te tikken op je smartphone maar met voice search moet je eigenlijk gewoon praten om een zoekopdracht te krijgen. Let wel op voice search kan enkel en alleen gebruikt worden door toestellen die spraakherkenning software geïnstalleerd  hebben. Spraakgestuurde technologie is geen tijdelijke trend want er een enorme groei aanwezig. Binnenkort zal de SEO wereld gebaseerd zijn op voice search.

Bijna iedereen met een laptop of smartphone kan voice search gebruiken. Ook zijn er specifieke apparaten zoals Google Home en Apple Homepod die gemaakt zijn voor spraakgestuurde zoekopdrachten.

Gewone zoekopdrachten en voice search: verschil?

De verschillen tussen deze 2 zijn groot: tekst search focust zich vooral op zoektermen die krachtig en kort zijn. Het gemiddelde van deze zoekwoorden ligt tussen de 1 à 3 woorden. Voorbeelden: Italiaans eten, winkels, zwarte heren schoenen etc. Bij voice search wordt er meestal minimaal 5 woorden gebruikt. In dit aspect is er een groot verschil met de traditionele zoekopdrachten. Stel je voor: je rijdt met de auto en wilt iets opzoeken maar je moet je focussen op het verkeer, dan is voice search zeker een optie. Mensen zijn vaak onderweg, spraakgestuurde zoekopdrachten zijn dus zeer handig voor deze mensen.

Ook de advertenties zijn anders. Bij tekst search zie je direct het verschillen tussen SEO en SEA resultaten. Bij voice search weet je niet of het betalend of organisch is. Google zal het meest relevante zoekresultaat voorstellen. 

Waarom voice search?

Semrush heeft een onderzoek gedaan in 2020 op de Amerikaanse markt en heeft vastgesteld dat 27% zoekopdrachten uitvoert via voice search. Zorg er dus voor dat je website goed  geoptimaliseerd is aan spraak gestuurde software. Er zijn heel wat voordelen aan voice search:

  • Gebruiksgemak: Het is zeer eenvoudig in gebruik. Het enigste dat je nodig hebt is je stem, voice search zal voor jou het antwoord uitspreken. Op deze manier win je veel tijd en hoef je niet tussen alle zoekresultaten te scrollen.
  • Tijdsbesparing: Je wint heel veel tijd met voice search. Ontgrendelen toestel, zoeken naar het toestel etc. Je moet gewoon een vraag stellen en je krijgt het antwoord zelf van Google.

Optimalisatie voor je website?

In de toekomst zal voice search niet weg te denken zijn uit onze maatschappij. Als bedrijf moet je er dus voor zorgen dat je website is afgestemd op voice search. Als organisatie wil je hierin namelijk verschijnen. Wij hebben enkele tips opgesteld om jou te helpen:

1: Doe een zoekwoorden onderzoek

Een goede voice search begint met een gedetailleerd zoekwoorden onderzoek. Er is wel een andere aanpak vereist dan de traditionele SEO. Je moet er rekening mee houden dat mensen iets anders uitspreken dan dat ze effectief schrijven. Leer je doelgroep kennen en vraag je af welke zoekwoorden ze zoeken. Er zijn verschillende tools die je daarbij helpen, denk maar aan Answer The Public.

2: Gebruik long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaat, deze zijn meestal niche.  De doelgroep van long-tail zoekwoorden is moeilijker te bereiken maar zijn wel betere bezoekers, ze gaan sneller over tot een conversie. Bij voice search zal je publiek minder snel naar short-tail zoekwoorden zoeken, leg de focus dus op long-tail.

3: Hanteer het KISS-principe

Maak je teksten zo vlot en simpel mogelijk. Op deze manier verstaat voice search je sneller en zijn teksten makkelijker voor te lezen. Probeer daarom zo weinig moeilijk woorden te gebruiken en maak zinnen eenvoudig.

4: Structured data

De meerderheid van voice search is gebaseerd op structured data. Aan de hand van” featured snippets” en “mensen vragen ook” krijgt Google gemakkelijker een beeld van wat een vraag precies inhoudt. Implementeer dus zeker structured data en zorg ervoor dat je content kwalitatief en relevant is.

5: Laadsnelheid en backlinks

Zorg voor een snelle website. Google straft je af als je website traag is. Zorg ook voor kwalitatieve backlinks, op deze manier koppel je met andere websites en heb je meer kans om sneller gevonden te worden. Ontdek ook meer over betalende links en linkbuilding.

Nog niet overtuigd?

Enkele belangrijkste statistieken van voice search in 2021:

  • Bijna 20% van de wereldwijde online bevolking gebruikt voice search.
  • De leeftijd van de meerderheid van voice search gebruikers ligt tussen 25 en 45 jaar.
  • Tijdens het autorijden gebruikt maar liefst 52% van de gebruikers voice search.

Toekomst SEO?

De evolutie van technologie gaat steeds sneller. 20 jaar geleden hadden we nooit gedacht dat er een navigatiesysteem zou komen. Je moet maar eens inbeelden wat er in de volgende 50 jaar zal uitgevonden worden. Dit telt ook in de SEO sector.

Spraakopdracht is het snelst groeiende type van zoeken. Marktonderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 50% van de jeugd iets opzoekt via spraakopdracht. In de toekomst zal dit hoogstwaarschijnlijk groeien. Het is daarom verstandig om je website te optimaliseren voor voice search.

Waarom populair?

Gebruikers die spraakopdrachten gebruiken hebben de volgende voordelen:

  • Snel
  • Gemakkelijk multitasking
  • Handsfree

Een paar jaar geleden waren de spraakopdrachten niet altijd goed te verstaan. Het systeem is erg geëvolueerd de afgelopen jaren. Het gaat om de betekenis van de woorden niet om het herkennen van de stem.

Voice search is de toekomst, stem je content hier zeker op af. Nu weet je wat voice search is en hoe je dit implementeert, we wensen je alvast veel succes met je voice search campagne.

Ontdek ook hoe remarketing je helpt aan extra bezoekers.