8 tips om de juiste domeinnamen te kopen

Domeinnamen zijn de namen van websites. In België zijn er al zo’n 1,5 miljoen. Alle interessante namen zijn veelal bezet. In realiteit gaat een bezoeker meestal helemaal niet zoeken op de naam van een firma omdat hij vooraf geen idee heeft naar welke site hij zal gaan. Hij zal zoeken op het product dat hij wil.

Bij de opstart van een nieuwe site is het van belang goede domeinnamen te selecteren. De eerste stap naar een succesvolle site is de keuze van de juiste domeinnaam. In dit artikel 7 tips hiervoor.

1. Keep it stupid and simple

Kies domeinnamen die te spellen zijn. Zorg ervoor dat er geen twijfel bestaat over de correcte schrijfwijze van je domeinnamen. Hoe korter, hoe beter. Cijfers in domeinnamen zijn soms noodzakelijk, maar indien het kan, vermijd ze, mits ze verwarrend zijn. Zeker als vervanger van klanken zoals "2" voor "to" of het cijfer " 0 ", die frequent verward wordt met de letter "o".

2. Domeinnaam kopen

Het kopen van nieuwe domeinnamen kost gemiddeld zo’n 10 euro per jaar. Je voert de domeinnamen-check bij een hostingprovider uit om te checken of jouw domeinnamen nog vrij zijn. Soms is zijn de domeinnamen in alle domeinnaamextensies (.nl, .be, ect ) nog vrij, maar frequent ook niet. Bij het vastleggen van nieuwe domeinnamen, heb je frequent de indruk dat de jouwe al weg zijn. Het komt frequent voor dat domeinnamen wel geregistreerd zijn, maar helemaal niet gebezigd worden. Contacteer de eigenaar via Whois en misschien kan de 'bezette' domeinnamen alsnog te pakken krijgen

3. Koppeltekens of niet ?

Zet best geen koppeltekens in je te kiezen domeinnamen. Surfers typen ze frequent niet en geven de voorkeur aan een URL zonder streepjes. Ook worden domeinnamen met streepjes als wat goedkoopo gezien mits ze meestal bestaan omdat het domeinnaam zonder streepjes niet meer te koop was. Heb je de mogelijkheid om beide varianten vast te leggen, dan adviseren wij dit te doen .

4. Enkelvoud of meervoud?

Veronderstel dat je "heren schoenen" verkoopt. Kies je dan het enkelvoud " www.herenschoen.nl " of het meervoud " www.herenschoenen.nl " ? Ook hier is het het beste om ze alle 2 vast te leggen. Link de meest logische basis URLdoor naar de andere. Tip: is het gebruikelijk om één item aan te kopen, kies dan voor het enkelvoud. Koop je er meestal twee of meerdere, kies dan voor het meervoud. Door ze beiden te kopen , voorkom je zowiezo dat je concurrent ze in handen krijgt.

5. Kies een land-extensie

Ligt je doelmarkt in Frankrijk, kies dan als extensie van je domeinnamen voor .fr, voor Duitsland . de, ect. Heb je op internationale klanten, dan kan je .com of .eu overwegen. Nog beter is alle relevante land-extensies waar je aanwezig bent te gebruiken. Niet onbelangrijk: een juiste land-extensie verhoogt ook de geloofwaardigheid van je website. Een Nederlandstalige website die eindigt op .pl (= Polen) komt maar vreemd over. Sinds 2014 zijn er ook nieuwe generieke TopLevel Domeinnamen (gLTD) . Gedacht wordt dat Google deze gLTD’s opneemt in haar SERP's.

6. Zoektermen

Kies een domeinnamen met een keyword die relevant is. Zo weten surfers die klikken meteen waarover de site gaat. Zeker als je longtail keywords in de sitenaam verwerkt, komt dat de credebility van de website ten goede.
Wie online zoekt, geeft veelal gewoon een keyword op in een zoekmachine, meestal niet een bedrijfsnaam. Heeft je domeinnaam het gezochte keyword, dan is de kans reël dat de zoekmachine jouw site hoger zet. Zoekmachines zien graag een belangrijk keywoord in domeinnamen. Zo heeft ook Google een beter idee waarover je website gaat. Zeker in het verleden had je daar voordeel bij. Tegenwoordig is dat wat minder geworden.

7. Geen gratis webhosting

Sommige internetproviders geven gratis webhosting en domeinnamen. Bijvoorbeeld www.herenschoenen.wordpress.com . Voor de zekerheid, jouw URL moet er beter zo uitzien : www.herenschoenen.be (voor België) . Ook al is het gratis, doe het niet.. Omdat, als je provider verandert, je website niet mee kan . Ten tweede omdat je met een eigen domeinnamen ook een eigen emailadres hebt. Maar de hoofdreden is dat je met eigen domeinnamen rapper hogere SEO posities gaat inkleden.

8. Redirecten

Cfr hierboven al vermeld, bij de lancering van een nieuwe website zal je verschillende domeinnamen moeten kopen, die je waarschijnlijk niet allemaal gaan gebruiken. Je kan de mindere belangrijke URLs simpelweg doorlinken of redirecten naar je belangrijkste domeinnaam.

Samenvatting

Het kiezen van de juiste domeinnamen is super belangrijk voor de online vindbaarheid en het slagen van je website. Koop domeinnamen met een belangrijk zoekwoord, wees helder waarover je site gaat en gebruik de correcte land- extensie.